Zdrowie prosto z morza. Dlaczego warto pić tran?
Tran – dawniej, obok szpinaku, postrach dzieci i dorosłych. Kto lubił pić brzydko pachnący tłuszcz? Tran jest zdrowy, więc większość maluchów była zmuszana do jego wypijania. Czasy na szczęście się zmieniły, a wraz z nimi forma podawania suplementów diety – tran przestał być już traumą z dzieciństwa. Jakie są jego właściwości i dlaczego warto, byś odkrył go na nowo?
Zdrowotne właściwości tranu
Tran to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Rybi olej zawiera ponadto mnóstwo witamin: A, E oraz D, które wpływają na szereg procesów w organizmie – od pracy narządów wewnętrznych zaczynając, kończąc na regeneracji i odnowie Twojej skóry.
Kto powinien najczęściej pić lub przyjmować tran?
Tran jest zupełnie bezpieczny – możesz przyjmować go bez względu na wiek i tryb życia. Płyn lub kapsułki zawierają wyłącznie naturalne składniki w odpowiednich dla Twojego organizmu ilościach. Suplement najczęściej powinny dostawać dzieci w okresie wzrostu oraz osłabione chorobami i innymi dolegliwościami starsze osoby.
Tran dla dzieci
Dzieci są szczególnie oporne na łykanie dziwnego, żółtawego płynu – pewnie sam im się nie dziwisz. Sam aromat nieprzetworzonego tłuszczu potrafi je skutecznie odstraszyć. Na szczęście dziś możesz skorzystać z bardziej nowoczesnych rozwiązań, jak tran w kapsułkach, tran w tabletkach lub… tran w żelkach i płynie o owocowym smaku (np. Moller’s – tran norweski, Kidabion w kapsułkach, Vibovit w płynie czy żelki Miobio Alaskan). Brzmi smakowicie, prawda?
Tran na mocne kości
Tran to bogate źródło witaminy D, niezbędnej w prawidłowym rozwoju kości i zębów. Dlatego podawaj go jak najczęściej dorastającym dzieciom (zapobiega krzywicy) oraz seniorom, w szczególności po skomplikowanych operacjach stawów biodrowych, a także dojrzałym kobietom, które zmagają się z osteoporozą.
Tran w walce z nowotworami
Lekarze są przekonani, że rybi olej wpływa pozytywnie na zdrowie pacjentów onkologicznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają wzmacniać organizm osób chorujących lub narażonych na nowotwory. Kluczową rolę odgrywa m.in. kwas omega-3 i witamina D, dzięki którym leki sprawniej docierają do chorych miejsc, a ciało nabiera zdecydowanie większej odporności na czynniki nowotworowe.
Tran dla pięknych włosów, skóry i paznokci
Chcesz przez długie lata cieszyć się nienaganną kondycją włosów i paznokci? Tran zawiera witaminę A, czyli kobiecą „witaminę piękności”, która odżywia Twoje ciało od wewnątrz, pomaga zapobiegać zmarszczkom i stymuluje produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za jędrność skóry. Jeśli chcesz zachować jak najdłużej młody wygląd, to odpowiednia zachęta do suplementacji tego środka.
Tran dla prawidłowej pracy mózgu
Jest jeszcze jeden powód, dla którego tran w diecie osób starszych i dzieci jest niezbędny. Składniki rybiego oleju wpływają też na prawidłowy rozwój mózgu i całego układu nerwowego. Zażywanie tranu to świetna profilaktyka chorób Alzheimera i demencji. Dzieciom przyda się w okresie okołoszkolnym, gdy zaczynają się uczyć i potrzebują bystrego umysłu oraz długotrwałej koncentracji.
Tran na wzmocnienie układu odpornościowego
Często dopadają Cię przeziębienia i infekcje, a niepozorne zaczątki grypy potrafią rozrosnąć się do choroby niebotycznych rozmiarów? Profilaktycznie sięgaj po tran minimum 2 razy w tygodniu (lub w takich ilościach, w jakich zaleci Ci lekarz). Składniki tranu chronią odporność i zapobiegają szkodliwemu działaniu drobnoustrojów i wirusów na organizm. Jeśli jesteś po poważnej chorobie lub operacji, potraktuj tłuszcz jako naturalne lekarstwo na wzmocnienie podczas rekonwalescencji.