Wypadanie włosów: przyczyny, które wpływają na osłabienie cebulek
Człowiek traci średnio od 80 do 100 włosów w ciągu doby. Czasami jednak zdarza się, że wypadanie włosów staje się bardzo intensywne. Fryzura jest wtedy bardziej przerzedzona i trudniej ją ułożyć. Jakie są przyczyny nadmiernego wypadania włosów i które witaminy są niezbędne, by je wzmocnić? Oto krótki poradnik.
Przyczyny wypadania włosów
Częstym powodem utraty zdrowych pasm włosów są czynniki mechaniczne. Jeśli często stylizujesz włosy za pomocą suszarki, lokówki lub prostownicy – prędzej czy później dochodzi do uszkodzenia ich delikatnej struktury. Wysoka temperatura, finezyjne upięcia lub skręty, które wyglądają zjawiskowo, nie zawsze są przyjazne dla Twojej fryzury.
Winą za osłabioną czuprynę można obarczyć też kiepskiej jakości kosmetyki, dlatego staraj się unikać toksycznych farb do włosów i szamponów z silikonami i parabenami.
Włosy mogą niszczyć także wahania hormonów (np. u kobiet w ciąży i po porodzie) oraz choroby tarczycy, grzybica lub łuszczyca. W takich przypadkach warto korzystać z pomocy lekarza dermatologa, ponieważ może się okazać, że niezbędne będzie dobranie odpowiednich leków wzmacniających cebulki włosów.
Na utratę włosów skarżą się też osoby, które żyją w stresie. Wysoki poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, wpływa niekorzystnie na procesy odnowy skóry głowy.
Witaminy na wypadanie włosów
Numerem 1. na liście witamin i minerałów hamujących wypadanie włosów są witaminy z grupy B. Nie dość, że pomogą Ci poprawić samopoczucie (regulują działanie układu nerwowego, zwłaszcza u osób narażonych na duży stres i przemęczenie), to jeszcze wpływają na komórki odpowiedzialne za kondycję skóry głowy. Ważna jest przede wszystkim regularna suplementacja witaminy B5, B6 i B12.
W Twojej diecie nie powinno też zabraknąć produktów bogatych w witaminę C i E – walczą z wolnymi rodnikami, „wymiatają” z organizmu wszystkie szkodliwe toksyny i drobnoustroje. O jakość sebum i prawidłową pracę gruczołów łojowych skóry głowy zadba także witamina A.
Dieta na wypadanie włosów
Najlepszym sposobem na wzmocnienie osłabionych cebulek jest zdrowa, zróżnicowana dieta. Większość witamin dostarczysz organizmowi w postaci świeżych owoców i warzyw. Sięgaj jak najczęściej po marchew, brokuły, orzechy, kalafior, banany, awokado – to naturalne bogactwo biotyny, witaminy A i kwasu foliowego.
Kondycję suchych, matowych i wypadających włosów poprawi też krzem. Szukaj go m.in. w bananach, burakach, pietruszce oraz świeżych poziomkach. Naturalnym źródłem cynku, który przyspiesza regenerację komórek są z kolei owoce morza, dziki ryż lub migdały.
Domowe sposoby, dzięki którym wzmocnisz cebulki włosów
Prawidłowa dieta i suplementacja dobrych dla włosów składników czasami nie wystarcza, by skutecznie zmniejszyć lub zahamować wypadanie włosów. Pomocne mogą się okazać domowe sposoby, z których lata temu czerpały nasze babcie. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić!
Maseczka z żółtek jaj – dwa razy w tygodniu nakładaj żółtka jaj na skórę i pozostaw na głowie przynajmniej na pół godziny. Włosy warto w tym czasie przykryć ręcznikiem. Potem spłucz.
Sok z czarnej rzodkwi – preparaty z jego zawartością kupisz w aptece, ale możesz go też przygotować samodzielnie. Wystarczy odcisnąć z warzywa płyn i wmasować go w skórę głowy. Potem umyj włosy łagodnym szamponem i wysusz.
Oliwa z witaminą E – kilka kropli oliwy wmasuj opuszkami palców w skórę głowy i zostaw na kilkanaście minut. Dla wzmocnienia efektu owiń włosy ręcznikiem.
Drożdże – bomba witaminowa. Mają wszystko to, czego najbardziej potrzebują Twoje włosy: witaminy z grupy B, chrom i selen, które przyspieszają porost włosów. Wystarczy rozpuścić pół kostki schłodzonych drożdży w mleku i wypić gotową miksturę.