Wyciąg z karczocha – jak wpływa na Twój organizm?
Warzywa to bez wątpienia bardzo ważny element diety. Marchewka, brokuły, pomidory – to tylko kilka ze składników, które powinny znaleźć się na Twoim talerzu. Są też bardziej nietypowe, jak choćby karczoch. W naszym kraju niestety nie jest to popularny produkt. A szkoda, bo karczochy działają korzystnie na nasz organizm – w szczególności na wątrobę.
Dlaczego akurat karczoch?
Warzywo dotarło do naszej części Europy znad Morza Śródziemnego. Już starożytni lekarze wiedzieli, że karczoch jest dobrym środkiem na problemy z niestrawnością i zaburzenia pracy wątroby, jednak dopiero nowoczesna medycyna znalazła odpowiedź na pytanie, jakim konkretnie substancjom karczoch zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości.
Zawiera on cynarynę, która działa żółciopędnie, ułatwiając Ci tym samym trawienie. Pamiętasz o tym, jak ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi? Również w tym przypadku cynaryna jest pozytywnym bohaterem, ponieważ pomaga obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Substancja wspiera też regenerację komórek wątroby.
Czy wiesz, że…?
Zamawiając karczocha w restauracji, powinieneś otrzymać też miseczkę z wodą – służy ona do wypłukania rąk po oderwaniu płatków, które powinieneś zjeść rękoma. Jego serce pokrój nożem i widelcem.
Najlepiej smakuje on z anchois, bazylią, cytryną, sosem pomidorowym, parmezanem oraz bazylią.
Czy karczoch jest dobrym kompanem w odchudzaniu?
Zdecydowanie tak. Poza tym, że ma niską wartość energetyczną (w 100 g znajduje się jedynie około 50 kcal), to warzywo jest bogate w inulinę. Właściwości tej substancji są podobne do błonnika – jeśli się odchudzasz, na pewno o niej słyszałaś. Inulina zmniejsza apetyt. W kontakcie z wodą pęcznieje w żołądku, zapewniając Ci uczucie sytości.
Oprócz inuliny odchudzająco działa też obecny w karczochu kwas chlorogenowy. Reguluje on wchłanianie glukozy do układu krwionośnego po posiłku i zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, przez co organizm pozbywa się zapasów zbędnego tłuszczu.
Wyciąg z karczocha – kiedy warto po niego sięgnąć?
W aptece bez problemu znajdziesz wyciąg z karczocha w tabletkach. W 1 tabletce znajduje się zazwyczaj około 250 mg wyciągu z liści karczocha. Suplement możesz stosować nie tylko przy odchudzaniu, ale też przy chorobach wątroby i przy podwyższonym cholesterolu. Jeśli masz problemy z niestrawnością lub lekarz stwierdził u Ciebie zmniejszone wydzielanie żółci, sięgnij wspomagająco po wyciąg z karczocha.
W przypadku niestrawności zażywaj po 2 tabletki 3 razy na dobę. Nie stosuj wyciągu z karczocha, jeśli jesteś na niego uczulony lub występuje u Ciebie niedrożność dróg żółciowych. Preparat nie jest też polecany dzieciom do 14. roku życia.
Ziele karczocha jako herbatka
Jeśli uwielbiasz herbaty i napary ziołowe, przygotuj herbatę z karczocha. Jak to zrobić? Pokrój jadalne części karczocha i wrzuć je do gotującej się wody. Po kwadransie odcedź napój i odstaw na kolejne 15 minut. Jeśli nie przepadasz za warzywnymi bulionami, dodaj do naparu łyżkę miodu.
Wyciąg z karczocha nie ma skutków ubocznych, ale zachowaj umiar. Pij taką herbatkę najwyżej 2 razy dziennie po 1 filiżance. Nie traktuj karczocha jako lekarstwo, a jako suplement – dodatek wspierający zdrowie lub odchudzanie. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości związanych z układem pokarmowym wybierz się do lekarza na konsultację. Jest to znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie niż leczenie na własną rękę.