To się przyda w karnawale! Skuteczne sposoby na przejedzenie
Przejedzenie często zdarza się nam zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości, gdy na stołach jest całe mnóstwo smakołyków. Jak przygotować się do biesiadowania, by uniknąć przejedzenia? Jakie mogą być objawy zbyt obfitego ucztowania i czy przejedzenie może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia?
Sposoby na przejedzenie – jak zdrowo ucztować?
Kiedy widzisz pyszne potrawy na stole i wszyscy biesiadnicy jedzą bez skrępowania, pewnie zapominasz o nieprzyjemnych skutkach przejedzenia. Istnieją wprawdzie domowe sposoby na ból żołądka po jedzeniu, ale dolegliwościom możesz zapobiec już w czasie uczty.
Przede wszystkim nakładaj mniejsze porcje i zrezygnuj z dokładek. Wiesz, że przed Tobą jeszcze drugie danie i deser? Nie zapychaj się przystawkami. Przed biesiadowaniem nie rezygnuj z posiłków: kiedy przyjdziesz wygłodniały na przyjęcie, trudniej będzie Ci zachować umiar. Jedz powoli, delektuj się każdym kęsem i przeżuwaj dokładnie – w ten sposób ułatwisz żołądkowi późniejsze trawienie.
Tłustego i ciężkostrawnego jedzenia nie popijaj zimnymi oraz gazowanymi napojami. Jeśli się przejesz, unikaj zimnych deserów, bo mogą spowodować skurcze jelit i nasilić dolegliwości. Lepiej popij świąteczny obiad kompotem z suszu albo herbatą.
Czym grozi przejedzenie? Objawy ucztowania
Znasz na pewno pierwsze skutki przejedzenia: uczucie ciężkości i przepełnionego żołądka, czasem mdłości, a nawet zgaga. Na dłuższą metę przejadanie się może spowodować więcej nieprzyjemnych dolegliwości: prowadzi do nadciśnienia tętniczego, refluksu przełykowego i otyłości. Zbyt dużo jedzenia w krótkim czasie znacznie podnosi poziom cholesterolu i cukru, a także może być przyczyną stłuszczenia wątroby. Lepiej nie przejadaj się regularnie: wszystko z umiarem.
Domowe sposoby na przejedzenie
A co zrobić, kiedy „zapomnisz się” przy stole i dopiero po posiłku zorientujesz się, że przesadziłeś z jedzeniem? Masz do dyspozycji kilka sprawdzonych sposobów, które stosowały zarówno nasze babcie, jak i starożytni bogacze, którzy ucztowali co dzień.
Pierwszym najprostszym sposobem na przejedzenie jest wypicie kieliszka wódki z pieprzem (50 g) albo kieliszka czerwonego wina. Alkohol w małej dawce wspomoże trawienie. Warunkiem skuteczności tej metody jest jednak umiar: jeden kieliszek wystarczy!
Na trawienie i uczucie ciężkości przyda się też trochę ruchu. Po jedzeniu idź na krótki spacer, bo w pozycji pionowej żołądkowi łatwiej pracować, a dzięki ruchowi polepszysz krążenie krwi, dzięki czemu proces trawienia przebiegnie szybciej.
Zioła na przejedzenie: herbaty i napary domowe
Zwykła czarna herbata sprawdzi się doskonale jako remedium na przejedzenie. Sięgnij też po herbatę zieloną i czerwoną: ta ostatnia przyda się zwłaszcza, kiedy przy stole pojawił się alkohol, bo neutralizuje skutki jego działania.
Wypróbuj napary z ziół i przypraw, np. z majeranku. Doskonale działają też kminek i koper włoski: popij łyżeczkę nasion szklanką letniej wody. Na niestrawność pomoże Ci napar z imbiru, bo rozgrzeje Twój żołądek, zwiększy produkcję soków trawiennych i przyspieszy przemianę materii – sprawdź również karczoch na niestrawność.
Kiedy boli Cię brzuch, sięgnij po herbatę z melisy albo rumianku, a jeśli dolegliwości nie ustępują po dłuższym czasie, wypróbuj napar z dziurawca.
Ciekawym sposobem na niestrawność jest też mikstura z octu winnego (a najlepiej jabłkowego). To podobno sposób królowej Kleopatry. Jedną łyżkę octu zalej szklanką ciepłej wody i dodaj odrobinę miodu. Taka mieszanka ułatwi trawienie.
Preparaty z apteki na trawienie
Kiedy domowe sposoby zawodzą, sięgnij po suplementy diety na niestrawność. Specyfiki z apteki bazują na naturalnych wyciągach z ziół i działają żółciopędnie oraz żółciotwórczo.
Krople na bazie ostropestu, mięty i rumianku zmniejszają uczucie wzdęcia, działają rozkurczowo i hamują wydzielanie soku żołądkowego. Warto sięgnąć również po preparaty z rozmarynem, kminkiem, kolendrą i melisą. W aptece znajdziesz na pewno tabletki na niestrawność, które przyniosą Ci ulgę po jedzeniu.