Problem z brzuchem po jedzeniu? Koper włoski na wzdęcia
Masz problem ze wzdęciami, a po posiłku często boli Cię brzuch? Koper włoski jest rośliną, która Ci pomoże. Picie herbatki z kopru włoskiego to domowy i skuteczny sposób na polepszenie trawienia. Dowiedz się, jak ją przyrządzić.
Jak działa koper włoski?
Koper włoski (inaczej fenkuł) to roślina, która ma dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie. Pomaga na wzdęcia i łagodzi ból. Fenkuł pobudza też do działania Twoje jelita, dzięki czemu pozbędziesz się nieprzyjemnego uczucia wzdętego brzucha (na wzdęcia dobry jest też kminek). Koper włoski sprawdza się też jako naturalny lek na kaszel – pobudza wydzielanie śluzu w górnej części dróg oddechowych.
Herbatka z kopru włoskiego
Jeśli chcesz włączyć fenkuł do swojego jadłospisu, najlepiej przygotuj napar z jego nasion. Gotowe herbatki kupisz w aptece, ale możesz też zrobić napar we własnym domu. Jak? Najpierw rozgnieć nasiona kopru włoskiego, a potem zalej je wrzątkiem. Poczekaj, aż herbata się zaparzy – zostaw ją pod przykryciem na 15 minut. Popijaj ją przed posiłkiem. Koper włoski działa też uspokajająco i obniża ciśnienie krwi, dlatego warto go pić przy problemach z nadciśnieniem.
Koper w kuchni
Koper włoski ma silny, specyficzny zapach, a jego smak jest słodkawy i korzenny. Dlatego z powodzeniem wykorzystasz go podczas gotowania, zwłaszcza jeśli inspirujesz się kuchnią śródziemnomorską.
Jadalne są różne części tej rośliny. Przykładowo: Francuzi i Włosi dodają bulwy kopru do sałatek. Liście nadają się doskonale jako przyprawa do marynat i konserw. W Polsce najczęściej używane są jednak nasiona kopru włoskiego. Stosuje się je do przyprawiania potraw. Lubisz gotować? Poeksperymentuj z tą aromatyczną rośliną.
Koper dla mamy i maluszka
Jeśli jesteś karmiącą mamą zarówno Ty, jak i Twój maluszek możecie pić herbatki z kopru włoskiego. Roślina ta zwiększa laktację, więc pomoże Ci w karmieniu piersią. Kiedy Twoje dziecko ma wzdęcia i boli je brzuszek, śmiało podaj mu napar z nasion fenkułu – jest on bezpieczny i wskazany także dla niemowląt.
Koper włoski łagodzi też ból związany z kolką. Możesz dać napar do picia maluszkowi już po pierwszym tygodniu jego życia. Jednak uwaga: jeśli jesteś jeszcze w ciąży, unikaj produktów z kopru – pobudzają one macicę.
Koper włoski na zaparcia
Koper włoski pomoże Ci też przy problemach z zaparciami i nieregularnym wypróżnianiem. Owoce fenkułu pobudzają ruchy perystaltyczne jelit. Dlatego sprawiają, że szybciej przetrawisz ciężki posiłek. Koper włoski łagodzi też bolesne skurcze jelit i często jest dodawany do środków na przeczyszczenie. Jeśli więc miewasz zaparcia, dodaj tę roślinę do swojej codziennej diety.
Olejek z kopru włoskiego
Oprócz właściwości wiatropędnych i uspokajających, koper włoski ma też właściwości lecznicze – jest skutecznym środkiem na przeziębienie. Dręczy Cię gorączka i kaszel? Naturalny olejek z kopru włoskiego będzie dobrym rozwiązaniem. Żeby pozbyć się uporczywego kaszlu, przygotuj sobie inhalację. Wystarczy, że do miski z gorącą wodą dodasz kilka kropel olejku. Możesz też zmieszać taki olejek z mlekiem i miodem. Stworzysz w ten sposób skuteczny syrop wykrztuśny.
Fenkuł w medycynie naturalnej
Koper włoski jest stosowany w ziołolecznictwie od dawna. Używano go już w starożytnej Grecji. Pomagał na kolki, bóle głowy czy problemy skórne. Fenkuł to źródło wielu cennych witamin i minerałów: zwłaszcza potasu oraz witaminy K i C. Dlatego używaj go w swojej kuchni jak najczęściej – na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!