Piperyna i jej właściwości, czyli dlaczego pieprz wspomaga odchudzanie?
Pieprz i sól to podstawa w każdej kuchni – na pewno znaleźć je można również w Twojej. Odrobina pieprzu nawet łagodnym daniom dodaje wyrazistości i smaku. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnej kuchni, tym lepiej dla Ciebie. Pieprz, dzięki zawartej w nim piperynie, ma też szereg korzystnych właściwości dla Twojego zdrowia, a nawet wspomaga odchudzanie.
Piperyna – właściwości i zastosowanie
Piperyna w pieprzu i jej działanie nie są nowym odkryciem dla naukowców. Niektóre jej właściwości znasz z własnego doświadczenia – to ona sprawia, że potrawy mają ostry i pikantny smak. Nieraz pewnie też zdarzyło Ci się kichnąć podczas doprawiania posiłku – tak, to właśnie zasługa piperyny. Jeśli następnym razem zakręci Ci się w nosie, gdy użyjesz pieprzu, nie obrażaj się na piperynę. Ma ona więcej pozytywów niż myślisz!
Piperyna – nie tylko na dobre trawienie
Dlaczego pieprz jest taki zdrowy? Piperyna wzmaga produkcję soku żołądkowego, co korzystnie wpływa na metabolizm – przyspiesza go. Co więcej, ta substancja zwiększa wchłanianie niektórych witamin i minerałów. W tym gronie znajduje się m.in. beta-karoten, selen czy witamina B. Piperyna wpływa też na zwiększone wchłanianie niektórych leków, dlatego jeśli jakieś stosujesz, pamiętaj o zapoznaniu się z ulotką lub skonsultuj się z lekarzem.
Piperyna na odchudzanie – czy to faktycznie działa?
Piperyna w tabletkach znajduje się w aptece najczęściej wśród innych preparatów wspomagających odchudzanie. Wiąże się to z tym, że piperyna zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej oraz wpływa na proces termogenezy – Twój organizm skuteczniej spala kalorie, dzięki czemu szybciej chudniesz. Oczywiście bez zdrowej diety i ruchu sama piperyna w tabletkach nie pomoże, ale jeśli zadbasz o siebie, piperyna będzie Cię wspierać w wysiłkach niczym dobra przyjaciółka.
Piperyna zastosowanie ma niejedno
Możesz być zaskoczony liczbą jej zalet, ale… to nie wszystko! Na temat tej substancji prowadzi się wiele badań, które wskazują m.in. na jej działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne, a nawet spowalniające neurodegenerację (zapobiegające chorobie Alzheimera). Ponieważ jednak w takich badaniach używa się czasem bardzo dużych dawek piperyny, nie możemy ot tak stwierdzić, że używając pieprzu uchronimy się przed tymi problemami. Nie zmienia to jednak faktu, że naukowcy zaobserwowali takie pozytywne zależności, co tylko przemawia na korzyść tej substancji.
Piperyna – jak mądrze używać pieprzu?
Przyprawiasz jedzenie głównie czarnym pieprzem? To dobrze, bo właśnie w nim jest najwięcej piperyny. Zaraz za nim jest pieprz biały, a na dalszych miejscach znajdują się pieprz kolorowy i zielony. Nawet w czarnym pieprzu zawartość piperyny to około 6%, dlatego nie zwiększaj zbyt radykalnie jego ilości w Twoich potrawach – zbyt pikantne danie podrażni Twój przewód pokarmowy.
Piperyna – preparaty gotowe
Rozważ dostępne na rynku gotowe preparaty z tym składnikiem – są one znacznie łagodniejsze dla żołądka niż przyprawianie wszystkiego na ostro. Jeśli regularnie stosujesz leki, upewnij się, czy piperyna nie wpłynie na ich wchłanianie.
Preparaty z piperyną poza apteką zauważysz też w sklepach ze zdrową żywnością. Oprócz suplementów z zawartością 60-90% piperyny, możesz trafić na najskuteczniejsze ekstrakty 95%. Na pewno znajdziesz odpowiedni suplement dla siebie. Pamiętając jednocześnie o rozsądnej, zbilansowanej diecie i o treningach sportowych, na pewno osiągniesz sylwetkę swoich marzeń.