Nie tylko na pamięć i koncentrację! Lecytyna i jej lecznicze właściwości
Dziesiątki maili, spotkania, wywiadówka u jednego dziecka, występ drugiego. Aha, jeszcze przesyłka do odebrania. Do tego natłok informacji z różnych źródeł. Jak to wszystko spamiętać? Gdy chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację, Twoja pierwsza myśl to lecytyna. I słusznie, ale czy wiesz, że ta substancja ma też mnóstwo innych właściwości zdrowotnych?
Lecytyna – co to jest?
Lecytyna to substancja, którą najszybciej i najłatwiej znajdziesz w olejach roślinnych i żółtku jaja kurzego. Konsystencja lecytyny zależy od jej składu, dlatego istnieje lecytyna w płynie, lecytyna półpłynna, a nawet lecytyna w proszku.
Lecytyna – właściwości lecznicze
Wiesz, że lecytyna znajduje się też w Twoim ciele? Stanowi istotny składnik błon komórkowych i wspiera właściwe funkcjonowanie Twojego organizmu. Zawiera cholinę, która jest źródłem acetylocholiny – substancji niezbędnej do prawidłowego działania Twojego układu nerwowego. Lecytyna zapobiega również odkładaniu się trójglicerydów w ścianach naczyń krwionośnych. Dodatkowo wchodzące w jej skład nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają Ci obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Uważa się nawet, że lecytyna wspomaga sprawność seksualną mężczyzn.
Którą lecytynę wybrać?
Lecytyna sojowa, lecytyna rzepakowa, lecytyna słonecznikowa – między nimi nie znajdziesz większych różnic. Mają podobny skład fosfolipidów, ale z tego powodu, że uzyskuje się je z różnych roślin, nieco odmienne są w nich proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych. Im większa zawartość kwasów omega-3 w stosunku do obecności kwasów omega-6, tym większe korzyści dla Twojego zdrowia. Pod tym względem najbardziej wartościowa dla Ciebie jest lecytyna rzepakowa.
Lecytyna w kosmetyce i nie tylko
Jeśli chcesz mieć zdrowszą i gładszą skórę, lecytyna przychodzi Ci z pomocą także i w tej kwestii. To naturalny składnik Twojej skóry, dlatego też znajduje zastosowanie w wielu produktach kosmetycznych. Lecytyna sojowa działa przeciwutleniająco, dzięki czemu jest ważnym składnikiem preparatów pielęgnacyjnych, szczególnie tych opóźniających starzenie się skóry.
Lecytyna ułatwia dodatkowo mieszanie tłuszczów z wodą. Z tego względu jest wykorzystywana również w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności przetworzonej: lodów, czekolady, margaryny czy sosów sałatkowych.
Lecytyna – dawkowanie
Zastanawiasz się, ile lecytyny potrzebujesz? Nie ma zalecanych norm żywieniowych, ale większość badań wskazuje, że zapotrzebowanie dzienne na tę substancję wynosi około 2-2,5 g. Zwróć jednak uwagę na to, że lecytynę dostarczasz organizmowi również z pokarmem wtedy, gdy spożywasz żółtko jaj, wątrobę zwierzęcą czy fasolę. Dlatego nie musisz suplementować lecytyny na co dzień, tylko w sytuacjach, kiedy potrzebujesz jej więcej, np. podczas wzmożonego wysiłku umysłowego.
Lecytyna – skutki uboczne
Jeśli nie przekroczysz dopuszczalnych dawek ani nie masz nadwrażliwości na jej składniki, lecytyna jest substancją bezpieczną, również dla dzieci. Niektóre preparaty z lecytyną zawierają jednak witaminę E, która jest przeciwskazana, gdy stosujesz leki rozrzedzające krew. Z tego powodu przed zażyciem leku zawsze czytaj ulotkę.
Nie ma badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania lecytyny w ciąży. Jeśli spodziewasz się dziecka, lepiej nie zażywaj preparatów z lecytyną, zwłaszcza że niektóre z nich zawierają alkohol.