Nadmiar sodu jest groźny dla zdrowia – jak gotować zdrowo i bez soli?
Sód to jeden ze składników, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Trzeba jednak uważać na to, ile dostarczamy go z dietą, aby nie doprowadzić do nadmiaru sodu. Jego popularnym źródłem jest sól, która niestety jest wszechobecna w artykułach spożywczych. Sprawdź, jaka jest rola sodu w organizmie i czemu jego nadmiar szkodzi. Przeczytaj także, jak gotować zdrowo i bez soli, by długo cieszyć się życiem.
Spis treści:
- Jakie znaczenie ma sód w organizmie?
- Czym grozi nadmierne spożywanie soli?
- Czym grozi nadmiar i niedobór sodu?
- Sód znajduje się w wielu artykułach spożywczych
- Jak gotować bez soli i cieszyć się smakiem potraw?
- Zdrowe gotowanie – to w czym gotujemy ma znaczenie?
Jakie znaczenie ma sód w organizmie?
Sód w diecie pełni wiele funkcji, które zapewniają organizmowi właściwe funkcjonowanie. To właśnie ten składnik zapobiega utracie wody, a co za tym idzie – odwodnieniu. Ważnym jego zadaniem jest bowiem utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Wiąże się to z procesem regulacji objętości wody, ale również składników mineralnych. To odpowiednia ilość sodu, chloru i potasu w organizmie, pozwala uzyskać równowagę kwasowo-zasadową. Ma także pozytywny wpływ na cały układ nerwowy, dzięki ułatwianiu przesyłania impulsów nerwowych. Nie bez znaczenia jest też rola sodu w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, to właśnie dzięki niemu zarówno mięśnie gładkie, szkieletowe i te budujące serce mają odpowiednie napięcie. Składnik ten uczestniczy także w procesie transportowania glukozy i aminokwasów przez błony komórkowe oraz w produkcji kwasu solnego, który znajduje się w żołądku.
Czym grozi nadmierne spożywanie soli?
Głównym źródłem sodu w naszej diecie, jest spożywana codziennie sól. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca maksymalną dawkę sodu na poziomie 2000 mg dziennie, czyli około 5 g soli. Odpowiada to jedynie jednej łyżeczce na dobę. Niestety wiele badań pokazuje, że Polacy spożywają jej o wiele więcej, nawet do 15 g dziennie. Wpływ diety na zdrowie i tego, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Im produkty będą mniej przetworzone, tym dłużej będziemy cieszyć się dobrą kondycją. Wydaje nam się, że skoro nie solimy dużo, to ograniczamy ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadmierną ilością sodu. Często zapominamy o jej występowaniu w wielu produktach, a co za tym idzie, narażamy się na nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, miażdżycę, nowotwór żołądka, udar mózgu czy otyłość.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat spożycia soli, a także ryzyka wystąpienia chorób z tym związanych, wejdź na stronę: http://www.wyrzucsolniczke.pl/.
Czym grozi nadmiar i niedobór sodu?
Nie powinno się eliminować sodu z diety, trzeba więc uważać na spożycie soli. Znajduje się ona w większości artykułów spożywczych, które spożywamy, co znacznie utrudnia kontrolowanie ilości sodu w organizmie. Jego zapotrzebowanie to indywidualne kwestia każdego z nas, wpływ na ten fakt ma kilka czynników, takich jak codzienny wysyłek fizyczny czy wiek. Aby prawidłowo ustalić zapotrzebowanie, musimy wziąć więc pod uwagę to, ile potu i moczu wydalamy dziennie, ponieważ wraz z nimi z naszego organizmu uwalnia się sód. Można przyjąć, że dorosły człowiek potrzebuje około 1500 mg sodu na dobę.
Niedobór sodu najczęściej spotykany jest u osób, które intensywnie ćwiczą. Bardzo często z tym problemem zmagają się maratończycy i sportowcy, których wysiłek fizyczny jest długotrwały i wyczerpujący. Nie jest to jedyna grupa ryzyka, są w niej również osoby stosujące trwale środki przeczyszczające lub takie, które zmagają się z silnym rotawirusem. Niedobór sodu prowadzi do wymiotów, biegunek, a także zaburzenia czynności nerek i nadmiernej potliwości. W skrajnych przypadkach taki stan może wiązać się również z niewydolnością nadnerczy, serca oraz wątroby.
Zdecydowanie częściej spotykany jest nadmiar sodu w organizmie, czego główną przyczyną jest duże spożycie soli. Prowadzi on do dużej utraty wody, w wyniku czego następuje obciążenie, a nawet uszkodzenie nerek lub wątroby. Nadmiar sodu może doprowadzić też do przeciwnej sytuacji, czyli zatrzymania wody w organizmie, czego skutkiem są różnego rodzaju obrzęki. U osób z wysokim poziomem sodu, zwiększa się znacznie ryzyko zachorowania na miażdżycę, cukrzycę lub osteoporozę. Może to prowadzić do otyłości, a w najgorszym wypadku do wystąpienia nowotworu żołądka.
Sód znajduje się w wielu artykułach spożywczych
Utrzymywanie prawidłowego poziomu sodu w organizmie jest bardzo ważne, aby funkcjonował on prawidłowo. Nie można wyeliminować sodu ze swojej diety, jednak ważne jest, by mieć świadomość tego, że znajdziemy go w produktach zbożowych, takich jak makaron i pieczywo, a także w wyrobach mięsnych. Producenci żywności dodają coraz więcej soli do swoich produktów, dlatego warto omijać gotową i wysoko przetworzoną żywność. Powinniśmy starać się przygotowywać posiłki własnoręcznie, dzięki czemu nasza dieta będzie zdrowa i wartościowa. Niewielkie ilości sodu znajdziemy w produktach mlecznych, mące i olejach roślinnych. Uwagę powinniśmy jednak zwrócić na ilość spożywanych jaj i podrobów, ponieważ w 100 g tych produktów, możemy znaleźć aż 120 mg sodu.
Jak gotować bez soli i cieszyć się smakiem potraw?
W związku z dużą ilością soli, która występuje w wielu produktach spożywczych, coraz popularniejsza jest dieta niskosodowa, inaczej nazywana także dietą bezsolną. Jej głównym celem jest to, by maksymalnie ograniczyć sól, którą dodajemy w trakcie gotowania, a także wyeliminować gotowe dania i przetworzoną żywność. Najlepszym sposobem na to, by przygotowywać potrawy bez soli, jest przygotowywanie dań tak, by zachowywały one swój naturalny smak. Powinniśmy unikać długotrwałego poddawania ich dużej temperaturze i starać się gotować potrawy w ich własnych sokach. Metody, które pozwolą zachować dużą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych potrawach to między innymi: gotowanie na parze lub w małej ilości wody i krótkie smażenie bez tłuszczu.
Szczegóły dotyczące tych metod znajdziesz na stronie: http://www.najwyzszajakosczycia.pl/.
Zdrowe gotowanie – to w czym gotujemy ma znaczenie?
Aby gotować zdrowo i móc stosować zasady diety bez soli, warto zwrócić uwagę na naczynia, w których przygotowujemy potrawy. Ważne, by materiały, z których zostały wykonane, nie wchodziły w reakcję ze składnikami dań. Szczególnie polecane są więc te ze stali szlachetnej. Ich zaletą jest to, że smak potraw się nie zmieni, a wykorzystywane produkty nie stracą dużej ilości wartości odżywczych. Tylko zastosowanie dobrej jakości garnków, pozwoli faktycznie pozbyć się dużej ilości soli z kuchni, a także ograniczyć spożycie tłuszczu. Jednym z producentów naczyń do gotowania, jest firma Philipiak. Charakteryzują się one niezwykłą jakością, a także właściwościami antybakteryjnymi i antyalergicznymi, których dodatkowym atutem jest kumulowanie ciepła i eliminowanie szkodliwych substancji. Na szczególną uwagę zasługują te, które można wykorzystywać go gotowania na parze, co pozwoli łatwiej wdrożyć dietę bez soli i zachować wyjątkowy smak produktów.
Więcej informacji na temat naczyń Philipiak znajdziesz na stronie: http://www.philipiaknaczynia.pl/.
Źródła:
- https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/
- https://ncez.pl/nauka-zrozumiala-dla-ciebie—wywiady-z-ekspertami/konsekwencje-nadmiernego-spozycia-soli
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/zawartosc-soli-w-produktach-spozywczych-
Artykuł partnera