Jakie zioła lecznicze na wzdęcia i lepsze trawienie – domowe sposoby?
Mianem wzdęć określa się nagromadzenie znaczącej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Występowanie gazów w jelitach to zjawisko prawidłowe fizjologiczne, lecz nadmierna ich ilość prowadzić może do szeregu przykrych dolegliwości takich, jak powiększony brzuch, odbijanie czy głośne odchodzenie gazów. W walce z nimi niezwykle pomocne okazać mogą się zioła.
Zioła łagodzące wzdęcia
- Kminek – skutecznie łagodzi on wzdęcia, wykazuje działanie rozkurczowe i zmniejszające skurcze menstruacyjne. Napar przyrządza się z 1 łyżeczki mielonego kminku, który zalewa się 250 mililitrami wrzątku, odstawia na kwadrans pod przykryciem i przecedza przed spożyciem. Miksturę należy pić 3 razy dziennie. Inny sposób to zjedzenie 1 łyżeczki mielonego kminku zmieszanego z majerankiem i popicie go wodą.
- Koper włoski – napar przyrządzony na jego bazie skutecznie wspomaga trawienie oraZ złagodzi bóle brzucha i kolkę. Przygotowuje się go zalewając 1 łyżeczkę nasion 250 mililitrami wrzątku i parząc przez 15 minut lub pijąc ekspresową herbatkę dostępną w aptekach i sklepach zielarskich. Koper włoski nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne, jako że może się przyczynić do pobudzenia macicy.
- Mięta – doskonale usprawnia ona pracę jelit i wykazuje działanie wiatropędne oraz uspokajające. Dobrze sprawdza się w walce z wzdęciami kłopotami z trawieniem. Napar przyrządza się przez zalanie 1 łyżki świeżych lub suszonych liści mięty 250 mililitrami wrzątku. Napój należy parzyć pod przykryciem około 15 minut i pić 3 razy dziennie.
- Szałwia – szałwia pomaga w leczeniu wzdęć i niestrawności, jako że przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i wykazuje właściwości rozkurczające. Napar przyrządza się z 1 łyżki suszonych liści szałwii, które zalewa się 1 szklanką wrzącej wody i parzy pod przykryciem przez 15 minut. Miksturę należy pić 3 razy dziennie po 1 szklance.
- Anyż – wykazuje on właściwości rozkurczające, łagodząc przykre dolegliwości związane z wzdęciami, kolką, niestrawnościami oraz nudnościami. Napar przyrządza się z 0,5 łyżki sproszkowanych owoców zalanych wrzątkiem i parzonych pod przykryciem przez 15 minut. Po przecedzeniu należy go pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
Wymienionych wyżej ziół nie powinno się stosować dłużej niż 4 tygodnie, jako że spowodować może to szereg skutków ubocznych takich, jak zawroty głowy, biegunki, wymioty, uderzenia gorąca czy częstoskurcz serca. Jeżeli przykre objawy wzdęć nie ustąpią po miesiącu, należy zaprzestać stosowania mikstur i skonsultować się z lekarzem specjalistą, który zaleci stosowne badania. Więcej praktycznych informacji na temat ziół na wzdęcia znaleźć można w poradniku o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania problemom trawiennym.
Przyprawy, które ułatwiają trawienie
Pacjenci borykający się ze wzdęciami powinni spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie. Należy jeść je powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Z diety wyeliminować powinno się potrawy smażone, tłuste, słodycze oraz napoje gazowane. Produkty wzdymające należy jedynie ograniczyć, jako że stanowią one dobre źródło błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Ich gazotwórcze właściwości można skutecznie zniwelować przy pomocy przypraw takich, jak liście laurowe, kminek, majeranek, cząber czy imbir (doskonale sprawdzą się one jako dodatek do dań z kapustą) oraz tymianek, szałwia oraz mięta (dodaje się je do potraw zawierających groch oraz fasolę). Ziołowe przyprawy redukują ryzyko wzdęć również po spożyciu potraw ciężkostrawnych oraz smażonych.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Źródła:
- http://www.iberogast.pl/pl/lecznicza-moc-natury/
- https://wylecz.to/na-zoladek-i-jelita/ziola-na-wzdecia/
- https://portal.abczdrowie.pl/co-na-wzdecia-ziola