Jakie witaminy na oczy zapewnią Ci sokoli wzrok?
Dobry wzrok to coś, o co warto nieustannie dbać. Kondycja Twoich oczu zależy m.in. od codziennej diety i składników dostarczanych z pożywieniem lub w formie suplementów. Co warto jeść i jakie witaminy na oczy przyjmować, by cieszyć się dobrym widzeniem jak najdłużej?
Witaminy na oczy – co dostarczać organizmowi?
Istnieje kilka składników, które wpływają na ostrość wzroku i profilaktykę chorób oczu. Zanim jednak zaczniesz je uzupełniać, warto skonsultować się z okulistą. Dzięki temu dowiesz się dokładnie, jakich substancji potrzebujesz. Co znajduje się w kanonie składników na dobry wzrok?
Luteina
Luteina działa jak silne antyoksydanty (antyutleniacze) oraz chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, która odpowiada za ostrość widzenia. Warto sięgać po luteinę zwłaszcza w podeszłym wieku, by zapobiec m.in. jaskrze i zaćmie. Znajdziesz ją w suplementach diety na zdrowe oczy, takich jak Apo-Lutea, Luteina Walmark czy Olimp Gold Luteina.
Selen
Selen chroni komórki przed działaniem wolnych rodników i hamuje starzenie się całego organizmu, w tym oczu. Stosuje się go też w profilaktyce retinopatii cukrzycowej u diabetyków.
Cynk
Cynk razem z selenem tworzą zgrany tandem, który pomaga chronić Twój wzrok. Niedobór cynku może powodować okresowe zaczerwienienie oczu, częstsze stany zapalne i problemy z krótkowzrocznością.
Witamina A
„Królowa witamin” wpływa nie tylko na kondycję Twojej skóry i włosów, ale też na widzenie zmierzchowe (nocne), zwane potocznie kurzą ślepotą. Szczególnie dbaj o jej suplementację, jeśli często prowadzisz samochód po zmroku.
Kwas tłuszczowy omega-3
Kwas omega-3 pomaga zapobiegać dolegliwościom związanym z zespołem suchego oka. Dieta bogata w ten składnik zapewnia odpowiednie nawilżenie wszystkich komórek ciała i wzmacnia nerw wzrokowy. Poziom kwasu omega-3 w organizmie możesz uzupełniać np. kapsułkami Nutrof Total, Vitalux Omega czy Resvega.
Witamina E
Witamina E wspomaga oczyszczanie organizmu z wolnych rodników i korzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych w gałce ocznej. Jest często zalecana osobom narażonym na zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmę.
Miedź
Miedź wzmacnia naczynia krwionośne i chroni oczy przed jednym z objawów choroby Wilsona, jakim jest pierścień Kaysera-Fleischera. Zapewnia też odpowiednią jakość kolagenu, który wypełnia rogówkę oka.
Dieta dla zdrowych oczu
Pracujesz przed komputerem, spędzasz wiele godzin za kółkiem lub długo przebywasz w zanieczyszczonych pomieszczeniach? Prawdopodobnie pod koniec dnia odczuwasz dyskomfort i tracisz ostrość widzenia, a Twoje oczy są przesuszone i Cię szczypią. Profilaktykę chorób oczu warto uzupełnić zdrowymi nawykami żywieniowymi. Dbaj więc o to, by w Twojej codziennej diecie nie brakowało produktów bogatych we właściwe składniki dla Twoich oczu.
Przynajmniej 2 razy w tygodniu sięgaj po tłuste ryby, bogate w kwasy omega-3. Przygotowane na parze, zachowają więcej wartości odżywczych. Dobrym wyborem są też jajka, a właściwie ich żółtka, które zawierają m.in. luteinę i cynk. Witaminy E szukaj przede wszystkim w migdałach, kiełkach pszenicy i produktach pełnoziarnistych.
Spośród warzyw jedz marchewki, pomidory, natkę pietruszki i zielone warzywa liściaste, które są źródłem m.in. witamin A i C. Pomidory i przetwory pomidorowe zawierają też likopen, który pomaga zapobiegać zwyrodnieniom plamki żółtej. W sezonie sięgnij po świeże, ekologicznie uprawiane borówki prosto z krzaka. Wpływają one na ostrość widzenia w nocy i działają jak antyoksydanty – usuwają z organizmu szkodliwe substancje i zapobiegają starzeniu się komórek ciała.