Czym jest złote mleko? Poznaj niezwykłe właściwości napoju z kurkumą
Czy słyszałeś już o złotym mleku? Podstawowym składnikiem tego napoju jest kurkuma, przyprawa znana ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Rozgrzewa, wzmacnia oporność, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Kiedy i przy jakich dolegliwościach sięgać po ten naturalny suplement? Jak go przyrządzić? Czy każdy może go stosować?
Kurkuma: właściwości lecznicze
Kurkumę poznasz po żółtym kolorze, lekko pikantnym smaku i wrażeniu, że rozgrzewa Cię od środka. To przyprawa stosowana w medycynie chińskiej i ajurwedzie (medycynie indyjskiej) od tysięcy lat. Wciąż odkrywane są jej zdrowotne właściwości, ale już dziś niektóre badania potwierdzają, że kurkuma wykazuje ponad 400 korzyści leczniczych.
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina – jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki tej substancji kurkuma działa przeciwnowotworowo, bo walczy z rakiem we wnętrzu komórki. Skuteczność tej przyprawy potwierdzają badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie, opublikowane w 2011 roku.
Kurkuma na odporność
Oprócz działania przeciwnowotworowego, kurkuma ma szereg innych pożytecznych właściwości. Przyprawa ta ma działanie przeciwzapalne. Dzięki niej zwalczysz więc infekcję i przeziębienie. Dlatego suplementy z kurkumą warto brać profilaktycznie na wzmocnienie odporności ogólnej.
Napój z kurkumą wzmacnia też kości i stawy (dlatego spożywali ją np. indyjscy jogini). Preparaty na bazie kurkumy pomogą Ci więc, jeśli walczysz z przewlekłymi zapaleniami stawów. Ta żółta przyprawa przyspiesza nawet gojenie się ran. Hindusi czasem posypują nią zadrapania, żeby szybciej się wyleczyły.
Jak działa złote mleko?
Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający. Wypij go przed snem, a łatwej zaśniesz i polepszy się Twoje samopoczucie.
Napój na bazie kurkumy pomoże Ci też zrzucić zbędne kilogramy. Przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Co więcej, kurkuma obniża poziom „złego” cholesterolu i wspomaga pracę wątroby.
Jak zrobić złote mleko? Przepis tradycyjny
Złote mleko to połączenie kurkumy z mlekiem, pieprzem i olejem migdałowym. Przygotowanie napoju zacznij jednak od zrobienia pasty z kurkumą.
Żeby wykonać pastę, wlej do garnka pół szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia. Potem dodaj 2-3 łyżki kurkumy w proszku i 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu. Dlaczego pieprz? Piperyna w nim zawarta zwiększa przyswajanie kurkuminy aż o 2000%!
Mieszaj gotującą się mieszankę przynajmniej przez 7-8 minut, aż przybierze konsystencję pasty. Jeśli mikstura jest zbyt rzadka, dodaj do niej kurkumy, a jeśli zbyt gęsta – wlej trochę wody.
Gdy pasta z kurkumą będzie gotowa, możesz przystąpić do robienia złotego mleka. Oto tradycyjny przepis na jego wykonanie.
Złote mleko
Składniki:
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego lub koziego),
- ½ łyżki oleju migdałowego,
- 1 łyżeczka jasnego miodu.
Jak to zrobić:
Rozpuść pastę z kurkumy w szklance ciepłego mleka. Olej i miód dodaj dopiero, kiedy napój przestygnie.
Złote mleko doskonale smakuje doprawione imbirem, kardamonem albo gałką muszkatołową.
Dla kogo złote mleko?
Przygotowany samodzielnie napój możesz stosować jako wsparcie przy leczeniu różnych dolegliwości. Sprawdzi się m.in. na ból gardła, flegmę czy problemy ze stawami. Działa rozgrzewająco i pomoże Ci w czasie przeziębienia. Złote mleko oczyszcza też organizm i wspomaga pracę wątroby.