Czy w ciąży można brać witaminę B12?
Niedobór niektórych witamin w okresie ciąży negatywnie przekłada się na stan dziecka po urodzeniu. W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się witaminie B12. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Szkole Medycznej Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii, jej niedobór w ciąży zwiększa między innymi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Czy suplementacja wit. B12 w ciąży jest zalecana?
Jaki wpływ na organizm ma witamina B12?
Witamina B12, inaczej kobalamina, jest ważna nie tylko w ciąży. Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu tworzenia krwi w szpiku kostnym. Pełni ważne funkcje w układzie nerwowym, między innymi przyczyniając się do tworzenia otoczki mielinowej, która chroni komórki nerwowe.
Witamina B12 jest również pożądana przez pracowników umysłowych i studentów w czasie sesji, ponieważ wzmacnia koncentrację i pomaga w uczeniu się. Co więcej, obniża poziom lipidów we krwi. Jeśli połączysz dietę bogatą w witaminę B12 ze sportem, efekty ujrzysz jeszcze szybciej. A co z kobietami w ciąży? Czy suplementacja wit. B12 w ciąży jest zalecana?
Witamina B12 w ciąży – dlaczego jest tak ważna?
Wiesz już jak wiele korzyści daje ta substancja. Możesz się jednak zastanawiać – czy w ciąży można brać witaminę B12? Przejdźmy do wspomnianych badań. Przypomnij sobie sytuację kiedy ostatnio byłaś najedzona. Za to uczucie odpowiada hormon sytości – leptyna. Osoby, które mają go za mało, muszą zjeść więcej, by poczuły się syte. Naukowcy z Warwick University z dr Saravanan na czele zwrócili uwagę na to, że istnieje związek między niedoborem witaminy B12 a niskim poziomem leptyny. Zauważyli również, że dzieci matek, które miały niedobory witaminy B12 w czasie ciąży, mają nieprawidłowy poziom leptyny oraz niską masę urodzeniową.
Co więcej, okazało się, że jest związek między niedoborem witaminy B12 u kobiet a zwiększonym BMI. U dzieci tych kobiet częściej występowała insulinooporność. W efekcie, mają one zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Gdzie szukać źródeł witaminy B12?
W witaminę B12 szczególnie bogate są pokarmy pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja, ryby, mleko i jego przetwory. Na rynku są dostępne produkty, które częściowo rozwiązują ten problem u wegetarian, na przykład mleko sojowe wzbogacone o witaminę B12. To jednak za mało aby zapobiec wystąpieniu niedoborom kobalaminy. Ponadto objawy niedoboru nie pojawiają się od razu. Męczliwość, niepokój, drętwienia palców dłoni i stóp, a nawet objawy psychiatryczne, to tylko niektóre z nich.
Czy wiesz, że…?
Innymi zalecanymi witaminami w ciąży są witamina D oraz witamina B9, czyli kwas foliowy. |
Problem wegetarian?
Ponieważ witamina B12 nie jest syntetyzowana przez rośliny, szacuje się, że 9/10 wegetarian może mieć jej niedobory. Co ciekawe, jest ona wytwarzana przez bakterie jelitowe, jednak w tej części jelita w której nie zachodzi już proces wchłaniania, dlatego jest ona wydalana z kałem. Niedobory witaminy B12 występują też jednak u osób jedzących mięso. Zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka na witaminę B12 wynosi 2,4 μg na dobę, u kobiet w ciąży jest to już 2,6 μg, a u kobiet karmiących piersią wzrasta do 2,8 μg na dobę.
Witamina B12 w ciąży – jak ją dostarczać?
Zastrzyki w ciąży mogą być stosowane jedynie w przypadkach, gdy według lekarza korzyści dla matki przeważają nad potencjalnymi zagrożeniami dla płodu, dlatego najważniejszą rolę odgrywa suplementacja w postaci tabletek. Jeśli masz wątpliwości, czy występują u Ciebie niedobory, możesz to sprawdzić wykonując badanie moczu z oznaczeniem stężenia homocysteiny i kwasu metylomalonowego. Poziom witaminy B12 można również oznaczyć w osoczu – Twój lekarz pomoże Ci dobrać odpowiednie badanie.