Błonnik: na zaparcia i problemy z trawieniem
Zaparcia, choć powszechne, wciąż są wstydliwym problemem, o którym się nie mówi. Potrafią one mocno uprzykrzyć normalne funkcjonowanie. Jeśli ciągłe uczucie ociężałości jest Ci znane aż za dobrze, dowiedz się, jak sobie pomóc. Lekarstwem może być błonnik. Dowiedz się, w jakiej formie najlepiej go przyjmować i jakie zdrowe nawyki warto sobie przyswoić.
Od czego zależy dobre trawienie?
Za szybki i sprawny metabolizm odpowiada szereg narządów w Twoim organizmie. Komfort trawienny zależy nie tylko od pracy żołądka. Ogromne znaczenie mają też jelita, wątroba i trzustka. Działają one jak filtr. To dzięki nim Twoje ciało otrzymuje z pożywienia wyłącznie niezbędne składniki i minerały i jest odporne na czynniki powodujące choroby. Pełnią też funkcje ochronne – magazynują i pomagają usuwać szkodliwe produkty przemiany materii.
Gdy układ trawienny daje się we znaki
Często nawracające zaparcia, nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach, zapalenie trzustki lub niedomagająca wątroba. Pojawienie się tych objawów to dla Ciebie wyraźny sygnał, by otoczyć swój układ pokarmowy szczególną troską. Bywa też tak, że przez dłuższy czas możesz nie odczuwać wyraźnych problemów z trawieniem. Dlatego, by na bieżąco zapobiegać poważniejszym dolegliwościom, pamiętaj o regularnych badaniach profilaktycznych u gastrologa.
Skąd biorą się zaparcia i uczucie ciężkości w układzie trawiennym?
Zaparcia mogą pojawić się u każdego. Zdarzają się zarówno niemowlakom, jak i osobom starszym, kobietom i mężczyznom – bez względu na wiek. Powstają wtedy, gdy jelita mają trudności z pozbyciem się niepotrzebnego pokarmu. Zalegające resztki blokują prawidłowe wypróżnianie, a dyskomfort z tym związany bywa nie do zniesienia. Jeśli odwiedzasz toaletę nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu, najprawdopodobniej masz zaparcia. Z pozoru niegroźna dolegliwość, jeśli jest nieleczona, może prowadzić do obniżenia odporności organizmu, a nawet samozatrucia.
Błonnik – niezastąpiony dla jelit
Błonnik w tabletkach, w proszku lub zawarty w owocach to wybawienie dla obciążonych pracą jelit. Błonnik odpowiada za prawidłowe wchłanianie wody w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu z organizmu usuwane są niestrawione resztki pokarmu i szkodliwe drobnoustroje. Błonnik jest też stosowany w dietach odchudzających. Pomaga uporać się ze wstydliwymi dolegliwościami kobietom w ciąży, które nie chcą lub nie mogą sięgać po inne preparaty na zaparcia. Podsumowując – dieta bogata w błonnik pozwoli zapobiegać poważnym problemom z układem trawiennym i jest bezpieczna dla wszystkich ludzi bez względu na wiek.
Składniki, nawyki i domowe sposoby na zaparcia
Jakie produkty i nawyki pozwolą Ci uwolnić się od tego uciążliwego problemu? Jeśli masz problemy z wypróżnianiem, sięgnij m.in. po produkty pełnoziarniste, jak np. otręby pszenne lub owsiane, płatki owsiane czy ciemne pieczywo. W Twojej diecie nie powinno też zabraknąć owoców i warzyw – najlepiej razem ze skórką, ponieważ właśnie tam znajduje się najwięcej zdrowego błonnika. Na układ trawienny dobry wpływ mają też: siemię lniane, śliwki, otręby, kiszonki i jogurty z zawartością bakterii probiotycznych.
Niezbędna dla prawidłowej pracy jelit jest też regularna aktywność fizyczna. Nie żałuj sobie ruchu. Czasami wystarczą nawet proste ćwiczenia w zaciszu własnego domu, np. joga. Codziennie rano, aby „rozruszać” jelita, wypijaj na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką miodu lub sokiem z cytryny. Wyeliminuj z diety czekoladę, duże ilości mięsa, tłuste sosy czy nadmiar słodyczy. Nie rezygnuj za to z filiżanki świeżo parzonej kawy o poranku. Kawa jest skutecznym środkiem na wypróżnienie. Kofeina pobudza do pracy mięśnie gładkie układu pokarmowego.